Eroii de pe Aleea Lunguleţu prezintă ghidul practic de gherilă urbană: cum să te lupţi cu MAFIA IMOBILIARĂ

Bucureştenii de pe Aleea Lunguleţu, care şi-au dat seama că la 2-3 metri de ferestrele lor se construieşte un bloc cu opt etaje, au reuşit după nenumărate proteste şi demersuri făcute către autorităţi, să determine Primăria Sectorului 2, condusă de Neculai Onţanu, să suspende, cel puţin pe moment, lucrările.

Arhitectul Teodor Badiu spune că în zonele unde sunt şi blocuri şi case, Planul Urbanistic Zonal nu permite construcţia unor clădiri de înălţime mare. „Acolo, în zona Lunguleţu, sunt mai multe case, iar Planul Urbanistic Zonal  din Sectorul 2 face referire clară în aceste situaţii că enclavele de locuinţe existente se raportează la o altă Unitate Teritorială de Referinţă, Sectorul 2 fiind împărţit în mai multe parcele. Adică, pentru că acolo s-a demolat o casă veche ne raportăm la o altă unitate de referinţă, care prevede că nu poţi construi blocuri în zona de case”, explică Teodor Badiu pentru gândul, arătând de ce nu putea fi ridicat în acea zonă un bloc de o înălţime atât de mare.

Arhitect: „Nu ştiu cum a trecut acest Plan Urbanistic de Detaliu de comisia tehnică”

Arhitectul a studiat documentele şi Planul Urbanistic de DetaliuI(PUD-ul) şi i-a ajutate pe cei din Lunguleţu să trimită către instituţiile statului cereri argumentate. „Am încercat să dau substanţă cererii lor, nu puteam să spunem numai nu ne place ce se construieşte aici. Intrând şi cercetând PUZ-ul Sectorului 2, am văzut că nu erau îndeplinite condiţiile PUD-ului cerute construcţia de acolo. Nu ştiu cum a trecut acest Plan Urbanistic de Detaliu de comisia tehnică formată din profesori de la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu. Nu-mi dau seama cum a trecut. Există acolo o ambiguitate, că se poate face un PUD cu trimitere la PUG al Capitalei. Dar retragerea de la limita de proprietate trebuie să fie jumătate din înălţimea construcţiei, adică spaţiul dintre gard şi construcţie trebuie fie jumătate din înălţimea construcţiei”, a spus arhitectul.

Tedor Badiu susţine că o asemenea construcţie nu are ce căuta pe Lunguleţu pentru că aglomerează foarte mult zona. „Se pune o presiune pe zonă, aşa cum se pune  presiune pe tot Bucureştiul ăsta”, spune Teodor Badiu.

În urma cererilor realizate pe baza expertizei arhitectului Badiu, oamenii din Lunguleţu au obţinut adresa de la Inspectoratul de Stat în Construcţii prin care se arată că autorizaţia de construţie este ilegală. „În faţa acelui document primăria n-a mai făcut nimic. Şi ăla este şi documentul pe baza căruia se va merge mai departe în instanţă. Eu cred că şi primăria şi beneficiarul au înţeles că nu se mai poate construi aşa ceva acolo. Lumea este foarte sceptică, dar eu unul nu cred că se mai dă înapoi”, a mai spus arhitectul.

Teodor Badiu susţine că o asemenea construcţie nu are ce căuta acolo pentru că aglomerează foarte mult zona. „Se pune o presiune pe zonă aşa cum se pune o presiune de zonă aşa cum se pune pe tot Bucureştiul ăsta”, spune Teodor Badiu.

Teodor Badiu, arhitectul care i-a ajutat pe oamenii de pe Aleea Lunguleţu

Ce trebuie să faci atunci când ai suspiciuni că o construcţie e ridicată ilegal

Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, spune că ceea ce s-a întâmplat pe Aleea Lunguleţu nu este un caz izolat în Capitală. În urma mai multo astfel de cazuri, Nicuşor Dan a creat chiar un site, juristurban.ro, unde oamenii pot găsi un mic ghid care să-i ajute să verifice cât de legale sunt actele în baza cărora s-a decis ridicarea unei anumite clădiri. 

„Dacă te trezeşti că cineva vrea să construiască ceva lângă blocul sau casa ta şi nu există nicio informaţie despre viitoarea construcţie, trebuie mai întâi să mergi la şeful de şantier şi să întrebi de ce lucrează fără panoul de informaţii, şi să spui că altfel anunţi Poliţia Locală”, arată Nicuşor Dan care este primul pas de urmat.

Acesta spune că majoritatea cazurilor de construcţii există autorizaţie. „Autorizaţia este publică şi ca să o vezi mergi la primărie, pentru că nu ţi-o dau să o copiezi”, spune Nicuşor Dan. Acesta susţine că, din experienţa sa, a constatat că jumătate dintre autorizaţiile de construcţie nu întrunesc toate criteriile de legalitate. „Nu toate sunt foarte grave, dar fie nu au avizul pus, fie nu au voie pentru construcţia de mansardă. Sunt câteva sute de cazuri pe an în care autorizaţiile deranjează vecinii. Sunt cazuri când o construcţie îţi ia lumina dintr-o cameră sau are două etaje în plus”, a spus Nicuşor Dan. 

Potrivit lui, că într-un caz precum cel petrecut pe Aleea Lunguleţu cetăţenii au la îndemână două căi, care nu se exclud una pe cealaltă: fie să facă demersuri către autorităţi, fie să iasă în stradă pentru a atrage atenţia. Însă nu le recomandă oamenilor să aştepte la nesfârşit răspunsul autorităţilor. „Am cunoscut însă mulţi oameni  care au scris la primărie şi au aşteptat răspunsul, dar apoi pentru că au trecut şase luni şi-au pierdut termenul de a acţiona în instanţă”, avertizează Nicuşor Dan.

ONG: „Oamenii sunt motivaţi să intervină şi sunt dispuşi să acţioneze împreună”

Una dintre asociaţiile care le oferă consultanţă cetăţenilor români în relaţia cu autorităţile este Centrul de Resurse pentru Participare Publică (Ce-Re). Reprezentanţii acesteia arată că, în ultimii ani, tot mai mulţi bucureşteni s-au autosesizat şi le-au cerut sprijinul în cazuri similare celor din Aleea Lunguleţu. „Situaţii precum cea din sectorul 2 sunt din ce în ce mai multe. Oamenii sunt motivaţi să intervină şi sunt dispuşi să acţioneze împreună. Există situaţii în care doi sau trei oameni ajung să ne sune în acelaşi timp şi să ne semnaleze o problemă. În plus, dacă oamenii văd că alţii au reuşit vor să încerce şi ei”, spune Oana Preda director la Ce-Re. Aceasta spune că până acum mulţi dintre oamenii care le-au cerut sprijinul au obţinut  în instanţă anularea autorizaţiei de construcţie. „Există situaţii în care multe dintre clădiri au fost oprite de la construcţie”, a mai spus Oana Preda.

Ce s-a întâmplat pe Aleea Lunguleţu

În ultimele opt luni, începând cu luna septembrie 2014, mai mulţi bucureşteni care locuiesc pe Aleea Lunguleţu au luptat cu autorităţile din Sectorul 2 al Capitalei pentru a stopa construirea unei clădiri care le-ar fi luat lumina din apartamentele lor, după cum gândul a relatat pe larg aici. Noua clădire ar fi urmat să fie ridicată la doar doi-trei metri de ferestrele unor imobile în care locuiesc peste 1.500 de oameni.

Prima care şi-a dat seama că ceva este în neregulă este doamna  Mariana Ionescu, una dintre bucureştencele care locuieşte pe Aleea Lunguleţu, care a început pe cont propriu primele verificări legate de noul imobil. Ea şi ceilalţi locatari au început să caute informaţii despre constructor, despre noua clădire şi despre documentele oficiale care au fost emise în acest caz. Pentru a fi mai puternici în faţa autorităţilor, oamenii s-au organizat în grupul de iniţiativă civică „Luptăm pentru Aleea Lunguleţu”. După mai multe drumuri şi întâlniri cu reprezentanţii de la Primăria Sectorului 2, grupul a reuşit să stopeze construcţia lucrării.

Cu toate că, în urma protestelor lor, primarul Neculai Onţanu a suspendat autorizaţia de construcţie şi le-a promis că în locul respectiv va construi parc, acest lucru nu s-a întâmplat, iar în prezent lucrările sunt doar suspendate şi oamenii se tem că ele ar putea reîncepe. În acest moment, oamenii de pe Aleea Lunguleţu aşteaptă primul termen în procesul cu Primăria Sectorului 2. Ei s-au decis să meargă în instanţă după ce au realizat că nici Prefectura Capitalei, instituţia care în mod legal putea să-i ajute, nu are de gând să se implice în cauza lor.

 

Un articol de Andreea OFIŢERU
Citeşte şi:
Le-au zis poliţiştilor de frontieră că transportau pepeni şi cartofi. Când le-au fost verificate TIR-urile, au avut surpriza vieţii lor